August 7, 2012

Berlin tips

Sepsala jsem pro vás pár berlínských tipů. Byla jsem tam jen na tři dny, takže jsem určitě neviděla všechna krásná a zajímavá místa, která v Berlíně jsou a rozhodně ho neznám nijak perfektně, tyhle tipy se tedy odvíjí od toho, jaká místa jsme navštívily my. Protože je tohle fashion blog a my do Berlína jely hlavně na nákupy, tipy se budou týkat převážně toho.


Při cestě domů jsme s Eliškou přemýšlely, že bychom si z toho mohly udělat každoroční tradici a vždy v létě tam na pár dní odjet. Berlín jsme si obě hned oblíbily, je to takové klidnější město, překvapili nás hodně přátelští lidé a pokud nás viděli na ulici s mapou, hned se přišli zeptat, jestli nepotřebujeme pomoct nebo poradit. Jediné, co by některým na Berlíně mohlo vadit je, že není všechno na jednom místě, i obchody jsou tak nějak rozházené po celém městě, takže se musí hodně cestovat. My naopak za to byly rády, alespoň jsme toho za těch pár dní viděly víc :).


Cesta
Do Berlína jsme se rozhodly cestovat autobusem. Letenky byly od všech společností dost drahé a žádná nízkonákladová tam od nás z Prahy nelétá. Jízdenku jsme kupovaly u Student Agency, pro jednoho vyjde zpáteční cesta na 1125 Kč, takže úplně perfektní. Cesta trvá asi 4 a půl hodiny, ale autobusy jsou pohodlné, takže se to dá zvládnout. Navíc zdarma můžete mít jedno velké zavazadlo a jedno menší.



Ubytování
To jsem stejně jako vždycky hledala přes stránku booking.com. Chtěly jsme levný hotel někde v centru Berlína, který je kousek od metra a přesně takový jsme i našly. Jmenuje se Pension Classic. Tak trochu jsme se bály, co čekat od hotelu se dvěma hvězdičkami, nakonec jsme byly mile překvapené a myslím si, že by si jich zasloužil víc. Hotel byl hned u metra Wittenbergplatz, byl levný (noc nás dohromady vyšla na 77 eur), nákupní ulice Kurfürstendamm je od hotelu vzdálená 5 minut pěšky, přímo pod hotelem je samoobsluha fungující až do půlnoci a kolem hotelu je i spousta restaurací. Kromě toho byl hrozně milý personál a i když neuměli perfektně anglicky, bez problémů se s nimi dalo domluvit.




Doprava
Po Berlíně jsme se dopravovaly hlavně metrem nebo pěšky. Právě metro jsme hodně využívaly kvůli velkým vzdálenostem mezi jednotlivými místy. Na každý den jsme si koupili jednodenní lístek pro AB (centrum a vzdálenější centrum), který stojí 6.80 eur. Bylo to mnohem výhodnější, než si kupovat na každou cestu zvlášť (jednorázový platí 2 hodiny a stojí 2.40 eur). Lístky se kupují v automatech přímo v metru nebo i trafikách u něj.



Restaurace
Žádné tipy na dobré restaurace v Berlíně jsem neměla a navíc jsme za jídlo chtěly co nejvíc ušetřit, takže jsme jedly jen ve fastfoodech a nebo si jídlo a pití kupovaly v samoosbluze. Snídaly jsme ve Starbucks, protože jsme ho měly nejblíž hotelu a obě zbožňujeme takový skořicový koláč, který v našem Starbucks v Praze vůbec nemají. Takže jsme si ho aspoň ty dva dny chtěly užít. Jinak jsme jedly v Subway nebo Burger Kingu, oboje je také blízko hotelu.



Nakupování
V Berlíně je spousta obchodů, které v ČR nenajdete. My tam jely hlavně do American Apparel (Münzstrasse 19, Bayreuther strasse 35). Jeden z obchodů jsme dokonce měly přímo naproti hotelu. V AA úplně zbožňuju jejich basic kousky a hlavně svetry Fisherman, které jsou nejlepší a nejkvalitnější, jaké jsem kdy měla. Dalším obchodem, na který jsme se těšily, je Gina Tricot (Friedrichstrasse 94), ten už naštěstí otevřel eshop i pro ČR, ale není nad to, jít se podívat do kamenné prodejny a oblečení si vyzkoušet. Skvělý je také Urban Outfitters (Weinmeister strasse 10, Kurfürstendamm 19), sice trochu dražší, ale stojí za to, jít se do něj alespoň podívat. Protože zbožňuju švédskou módu a minimalismus, musela jsem také do Weekday a COS. Weekday (Neue Schönhauser strasse 17, Friedrichstrasse 140) mě trochu zklamal, ceny byly moc vysoké a oblečení ani nevypadalo tak dobře, za to COS (Friedrichstrasse 83, Kurfürstendamm 217, Neue Schönhauser strasse 20) je už od Londýna jedním z mých oblíbených obchodů. Doufám, že jednou bude i u nás v ČR. Velkým překvapením byl pro nás Primark, o kterém jsme vůbec netušily, že v Berlíně je a narazily jsme na něj náhodou. Najdete ho v nákupním centru na ulici Schloss-Strassen hned u metra. Na hlavních nákupních ulicích Friedrichstrasse a Kurfürstendamm je samozřejmě několik H&M, Zara nebo Mango a spousta dalších obchodů. A pokud byste si chtěly koupit nějaký luxusnější designérský kousek, tak v obchodním centru KaDeWe na Wittenbergplatz, v Galerie Lafayette na Friedrichstrasse nebo Galeria Kaufhof na Alexanderplatz.



Vintage shopy
Pokud jste milovnice vintage kousků, v Berlíně si přijdete na své. Nejlepší je podle mého názoru Garage, který je schovaný v jedné malé uličce kousek od Nollendorfplatz (Ahornstrasse 2). Ceny jsou přiměřené a oblečení se tam dá kupovat i na váhu. Mezi ty dražší vintage shopy patří Made in Berlin (Friedrichstrasse 114), Colours (Bergmannstrasse 12) nebo Sommerladen (Linienstrasse 154). Ale i tam najdete spousty krásných, třeba i designérských, kousků, jen za trochu vyšší ceny.
Každou neděli je v Berlíně také blešák, v Mauerpark (Bernauer strasse 63-64).



Věřím, že některým z vás se tyhle tipy můžou hodit, až někdy v budoucnu do Berlína vyrazí také. Pokud budete chtít, můžu takové články psát vždy, když navštívím nějaké město v cizině. A co se týče článků o Berlíně, tak se tu v následujích dnech objeví ještě jeden outfit a také new in.

57 comments:

  1. aj ja chcem ist!

    ReplyDelete
  2. To je naprosto skvělý, že je tam i GT. Předpokládala jsem, že je jen v "severských" zemích.

    ReplyDelete
  3. Tak na tenhle článek jsem se moc těšila a je vážně super :))
    Hotel vypadá dobře, žádný přepych, ale když člověk celý den někde poletuje, bohatě to stačí :)
    saras-island.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. děkuji za tipy!až někdy navštívím berlín, tak tento článek bude mým průvodcem:)

    ReplyDelete
  5. Cožee? Cesta jenom za 1125? To je dost dobrý,z fleku bych jela taky.:)

    ReplyDelete
  6. nezabudni potom na new in a chvastať sa, koľko si zase utratila na značkové handry... ano? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doufám, že na něj nezapomene, protože se na její nové kousky v šatníku moc těším, jelikož nejsem závistivá jako někdo :))

      Delete
    2. ja nechápem jednu vec, Pavlína nonstop nakupuje, v zahraničí, doma na internete, ale stále nosí to isté.
      Od niekoho kto toľko nakupuje by som čakala každý deň niečo nové a kreatívne a nie stále moje obľúbené čierne skinny, moje obľúbené biele skinny, moje obľúbené topanky zo zary a to je tak všetko.
      Sledujem tento blog od začiatku a predtým sa mi veľmi páčil, myslím si, že Pavlína je krásne dievča, ale už to je nuda, pekná tvárička to nezachráni.

      Delete
    3. Mně se její styl líbí..nic nepřehání, nic nepřeplácává zbytečnostmi. Nemyslím si, že by si oblékala pořád to samé dokola, dává si hodně záležet na detailech a to mi přijde super.
      Ale já tady nebudu mluvit za ni, ani ji neznám...jen jsem se chtěla vyjádřit, protože moc nemusím tyhle protivné anonymní komentáře, toť vše...:)

      Delete
    4. Co by pomohlo, kdyby se podepsala?

      Delete
    5. taky pořád nakupuju, ale v zásadě nosím tak třetinu...ono se to asi ani unosit pak už nedá:D

      ale pokud chceš stále něco kreativního, mělas bys hledat jiný blogy (tim neříkam můj, to je zase na úplně jiný brdo)...pavlína prostě hraje na jistotu, snaží se moc nevybočovat a vychází jí to, tak asi nemá potřebu na tom něco zatím měnit

      pragueneedsmorestyle

      Delete
  • ale new in nikoho nezaujma, nas zaujimaju skor outfity :)

    ReplyDelete
  • Taky bych jela!

    ReplyDelete
  • Tyhle články mám ráda ze všeho nejvíc :) super typy :)

    ReplyDelete
  • já bych jela taky jenom to mám přes celou republiku a domluvit bych se asi nedomluvila, teda spíš bych se ztratila ve všech těch podivných německých názvech :D
    doufám, že teda bude new in :)

    ReplyDelete
  • Jane Hepburn ♦August 7, 2012 at 8:12 PM

    super článok :) takéto tipy sú fajn.
    rada by som sa tam niekedy pozrela.

    ReplyDelete
  • Moc hezky napsané :)

    ReplyDelete
  • Takové tipy se vždycky hodí. :)

    ReplyDelete
  • skvělý článek ! :)

    ReplyDelete
  • Pavli, díky moc! Chystám se na pár dní do Berlína s kamarádkou, než nám začne semestr a tyle tipy nám ušetří hodně času! Rozhodně takovéto články dělej dál! :)
    Kačka

    ReplyDelete
  • Ivets perspectiveAugust 7, 2012 at 8:35 PM

    skvely clanek, diky za tipy! :)

    http://www.ivetsperspective.com

    ReplyDelete
  • skvely clanek, do Berlina se chystam brzo taky, takze aspon vim, kam vyrazit.. diky!

    ReplyDelete
  • Skvělý článek, přehledný, prostě super! :)

    ReplyDelete
  • super! s otevrenou naruci vitam tipy jak do Berlina, tak do kterehokoliv mesta ktere navstivis. urcite s takovymi clanky pokracuj ,)

    ReplyDelete
  • o hovně... patříš k lidem,které považuju za labelový omezence, ať budeš v Pičíně,nebo v PAříži,stejně tvůj trip bude probíhat stejně:starbucks snídaně,zara,mango,hm pak teda nějáký dražší šop ,tg frajdéjs,hárd rock kafé jou jej,oukej,každej jak jemu to vyhovuje,ale vadí mi to stádo rozvášněnejch debilek ,co tě maj jakožto takovou modlu,co navštěvuje super kůl místa atd... a přitom tomu tak ve výsledku ani není.. tomuhle zkrátka tak něják nerozumim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tohle je tak trapnej komentář, že ses radši měl/a 10s nadechnout a přemýšlet o něm a pak ho radši smazat než publikovat. nemám slov.

      L.

      Delete
    2. s tím stádem rozvášněnejch debilek:DDDDD má ale pravdu!!! kolikrát je to tady vlezdoprdelismus první třídy, nhodou ale dobrej komentář já jsem se teda zasmála

      Delete
    3. je fakt že nechápu, na co jezdit od Berlína, když Starbucks i Burger King mám za rohem. oukej, Gina Tricot tu možná nenajdu, no bóže, ale fakt je to důvod k navštívení města? co nějaká kultura, umění, muzika, lidi... byly jste třeba v Mauerparku? takový článek by mě bavil, ne výstavka toho, kde jste si co nakoupily a v jakých frančízách jste nabíraly energii na návštěvu dalšího chrámu konzumu

      Delete
    4. mně teda to "jou jej oukej" a podobně nepřijde vůbec vtipný.ale tj jedno ;) jen si asi na špatným blogu. Tohle neni blog o kultuře a jak Pavlína napsala v prvním odstavci, je to fashion blog, proto psala hlavně kam zajít nakoupit, kde bydlet (+ kde se přijateně najíst) apod. Jelikož tam za ty tři dny holky očividně nebyly na žádné výstavě, proto o tom článek nebyl. Doufám, že máš nějakej úžasnej blog, kde píšeš o kulturních a jiných akcích, máš spoustu fans, každému se trefíš do vkusu a šiješ si oblečení sama, protože "konzum" je už out..
      :)
      L.

      Delete
    5. naprosto souhlasím s posledním anonymem. na tenhle blog chodí lidi, které tohle zajímá, proto čtou fashion blog na kterém se tohle dozví a na tom přeci není nic špatného. každý má jiné zájmy. a pokud předposledního anonyma tohle nezajímá, pak nechápu, proč fashion blogy navštěvuje. taky když budu hledat tipy na restaurace nepůjdu do diskuse o fotbale ;). přeci nemůžeš předposlední anonyme čekat, že na všech stránkách a blozích se bude řešit zrovna to, co zajímá tebe. a jestli ano, tak to je chyba v tobě, ne v autorovi blogu.

      Delete
    6. Podle mně to bylo myšleno tak,že když to má být fashion blog,tak ale ať fakt ukáže že se vyzná a přidá tam něco zajímavějšího než jen,že byla v zaře a mangu ... report lidí se stylem,kteří tam jsou na každém rohu a stejně tak míst,která k tomu patří.

      Delete
    7. tak zrovna o Zaře a Mangu tam toho moc neni, vždyť právě dala tipy na obchody, které v ČR nejsou, na vintage shopy i blešák. jen se nezaměřila na kulturu nebo výstavy, na památky nebo kavárny, ale to tu většina lidí ani nehledá, není to blog o kultuře ani historii. a jestli umíš číst, tak Pavlína hned v úvodu napsala, že Berlín nezná nijak perfektně, byla tam jen na tři dny, takže jak by měla ukázat, že se tam vyzná? čtěte než něco napíšete proboha.

      Delete
  • Moc pěkný článek. :) Děkuji za tipy!!

    ReplyDelete
  • - angellovely-things -August 7, 2012 at 11:45 PM

    Moc pěkný článek a ty tipy určitě brzy využijeme s kámoškou, protože do konce roku to snad stihneme už si udělat čas a také tam vyrazit :))
    http://angellovely-things.blogspot.com

    ReplyDelete
  • Karolína BenkovaAugust 8, 2012 at 8:45 AM

    Páni taky bych jela, děkuju za tipy :)

    ReplyDelete
  • super tipy urcite je to skvele ako si nam to priblizila.

    DIK

    ReplyDelete
  • Byla jsem tam ve stejnou dobu s kamarádama a potkala jsem vás v Urban Outfitters :) Berlín je skvělej a jednou ročně na nákupy tam stojí za to vyrazit(památky samozřejmě nevynechávat).
    Sice mají všechno hodně daleko od sebe, ale jejich doprava je asi nejpromakanější v Evropě.
    Jinak jsem bydleli v Jugendhotelu a za tři noci jsem dali v 8 lidech každý 69E a bylo to i se snídaní.
    Berlín doporučuju

    ReplyDelete
  • Supeeeer!:) můžu mít jen rychlý dotaz, jak je to prosím s gina tricot velikostmi? jestli M skutečně odpovídá M velikosti a nebo je to jak v topshopu?:D

    ReplyDelete
  • Tak to mi hodně pomohlo, hlavně děkuji že si tam napsala ty adresy těch obchodů :) Už se tam strašně těším :)

    ReplyDelete
  • bezvadný, to se mi bude hodit!! díky!!:)

    ReplyDelete
  • Úžasný, víc takkovýhle čánků :) tipy se mi budou moc hodit na příští léto :)

    ReplyDelete
  • Ráda bych, abys psala po každé návštěvě nějakého města.
    Pár tipů, ať už, kde si koupila letenky nebo kde si nakupovala určitě využiju.

    ReplyDelete
  • Dobrý tipy, já se na Berlín už nějakou dobu chystám, ale zatím pořád fáze plánování :) Takže tvoje tipy uložím a až tam pojedu, nastuduju si je :)

    ReplyDelete
  • Jsem ze Zlínska a jen cesta do Prahy je nějakých 300 km... A i když jsem v Berlíně už nejednou byla, musím říct že preferuji spíše Vídeň. Ani ne tak kvůli tomu, že ji mám blíže ale i kvůli tomu že Vídeň je nádherný zachovalý město s dokonalou architekturou, skvělým vkusem a barevnou historií. Bydlela jsem tam pár měsíců a s Berlínem se nedá srovnávat. Ale je to jen můj názor. :) Taky je fakt že mám Berlín zafixovaný jako "město hříchů" po přečtení knihy My děti ze stanice ZOO nebo xxx filmech o druhý světový...

    Nicméně Vídeň bych doporučila jak kulturním nadšencům tak i shopaholikům... :)

    P.S. Článek je to náhodou perfektní, skvělé tipy kam a proč zajít když někdo Berlín nezná. :)

    ReplyDelete
  • Katerina ZikmundovaAugust 8, 2012 at 6:10 PM

    This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  • Krásnej článek Pavlí :)a víc takových :). Peťa

    ReplyDelete
  • díky za tipy:)
    za pár dnů tam jedu taky, stejně jako vy - autobusem student agency a hotel jsem našla přes booking, budeme bydlet hned ve vedlejší ulici od Kurfürstendamm :) a na Primark i Gina tricot se těším nejvíc:)

    ReplyDelete
  • je to veľmi užitočné, že dávaš takéto super tipy :)

    ReplyDelete
  • Děkuju moc za tipy, protože přítel má v Berlíně sestřenku, jednou už jsme tam byli,v prosinci 2011, ale nestihla jsem zajít všude, kam bych chtěla. Hlavně aspoň teď vím, do jakých obchodů zajít, chystáme se tam zase první advent v zimě, protože sestřenka odjíždí na týden pryč, tak nám dá klíče od bytu :) Tak se těším na nákupy :) S Tvýma tipama to bude o moc lepší :)

    ReplyDelete
  • skvělý příspěvek! do Berlína se chystám v půlce září a za pár tipů navíc jsem opravdu moc ráda! :) B.

    http://giallotulipano.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  • Skvělý příspěvek! Příště až pojedu do Berlína, se inspiruji, a budu se stravovat výhradně v Burger Kingu.

    ReplyDelete
  • guowenhao0717
    chicago bulls jersey
    longchamp handbags
    hermes birkin
    foamposite shoes
    coach outlet
    dansko outlet
    cheap nhl jerseys
    tory burch outlet online
    air jordan shoes
    michael kors canada
    air max 2014
    cheap nba jerseys
    coach outlet
    mac cosmetics
    five fingers shoes
    baltimore ravens jerseys
    coach outlet
    lebron james shoes
    cheap oakley sunglasses
    timberland shoes
    chanel outlet
    vans shoes
    mlb jerseys
    arizona cardinals jerseys
    fitflop
    puma shoes
    kate spade outlet
    iphone 6 plus cases
    green bay packers jerseys
    golden state warriors jerseys
    hollister shirts
    cartier love bracelet
    tiffany and co jewelry
    pandora
    ray ban sunglasses
    lebron james shoes
    true religion jeans
    chicago bears jerseys
    roshe run men
    abercrombie and fitch

    ReplyDelete
  • Do Primarku tam jezdím často. Je to můj úplně nejoblíbenější obchod.

    ReplyDelete
  • Tipy k nezaplacení

    ReplyDelete
  • falcons jersey
    armani exchange
    jordan shoes
    texans jerseys
    mont blanc pens
    michael kors handbags
    the north face
    adidas nmd runner
    gucci sale
    miami heat jersey

    ReplyDelete
  • lacoste polo
    jordan shoes
    led shoes
    lacoste online shop
    asics shoes
    adidas ultra boost uncaged
    yeezy boost 350 v2
    nike air force
    adidas superstar shoes
    michael kors outlet store

    ReplyDelete
  • Pandora Jewelry Outlet
    Kyrie Irving Shoes
    Jordan 11
    Air Max 270
    Air Jordan
    Nike Air Max 270
    Pandora Jewelry
    Air Jordan 9
    Yeezy boost 350 v2
    Ashley20180913

    ReplyDelete