October 12, 2016

Stockholm



V září jsem si splnila jeden ze svých největších snů, konečně jsem se podívala do Stockholmu. Tohle město pro mě vždy bylo jednou z pěti destinací, kam jsem si nejvíc přála jet, a letos v létě jsem se vlastně úplnou náhodou odhodlala koupit si letenky. Seděla jsem večer s pár přáteli na Náplavce a bavili jsme se o cestování a o vysněných místech, kam bysme se chtěli podívat. Když jsem zmínila Stockholm, oni mi řekli, že si nedávno koupili zpáteční letenky právě tam, jen za necelých 500 Kč a jestli je ještě seženu, ať jedu s nimi. Podívala jsem se tedy na stránky wizzair.com, na kterých je kupovali a stále tam na ten stejný termín byly, teď už tedy za 800 Kč, ale i tak je to úplně skvělá cena. Jediným mínusem byl odlet z polské Wroclawi. Řekla jsem si, že se aspoň podívám i do Polska a letenky si hned objednala a zaplatila.

Celý tenhle výlet byl úplně jiný, než na jaké jsem doteď byla zvyklá. Poprvé jsem cestovala totálně low cost jen s Kanken batohem, poprvé jsem stopovala a nebo také spala v hostelu. Musím říct, že o to víc jsem si ho užila a nikdy na tuhle cestu nezapomenu právě díky takovým zážitkům. Chvíli mi trvalo, než jsem článek sepsala a dala dohromady fotky a v dnešním postu se na ně konečně můžete podívat.

In September I realized one of my biggest dreams and finally went to Stockholm. It has always been one of my top five destinations I wanted to visit, and I bought the tickets under random circumstances last summer. My friends and I were hanging out at Naplavka and chatting about the dream places we would like to visit one day. When I mentioned Stockholm, my friends told me they just bought a return ticket for 500 Czech crowns and invited me to come along, if the tickets were still there. I checked wizzair.com and the dates were still available, only now the price was 800 Czech crowns, which was still a great deal. The only downside about it was a departure from Wroclaw in Poland, but why not to visit this place as well I thought and bought the ticket right away.

This whole trip was nothing like I was used to in the past. For the first time I have traveled very low cost, with only a Kanken backpack, hitch-hiked or spent a night in a hostel. But thanks to these new experiences, I have enjoyed it even more and will never forget about it. It took some time to write everything down in a post and put together all the pictures, but in today’s post you can finally check it out.





pondělí 12. 9. 2016
V 8 hodin ráno jsme vyráželi z Prahy do Wroclawi, kam jsme dorazili okolo půl 1. Chtěli jsme se podívat na nějaká zajímavá místa i tam. Prošli jsme si tedy centrum města a zašli se podívat do Muzeum Wspólczesne Wroclaw. Na pár fotkách můžete vidět útržky z některých výstav, které jsme tam viděli. Já tedy byla z téhle galerie nadšená, vlastně jsem ani nečekala, že bychom mohli na takovou narazit. Naopak mě trochu zklamalo, že jsem v tomhle městě nepotkala žádnou stylovou kavárnu ani dobrou restauraci, kde by se dalo posedět. Večer jsme si dali pár piv a drinků a přespali v hostelu Centrum Hostel, který nebyl zrovna top, ale aspoň jsme měli pokoj jen pro sebe a nebyli tam s námi žádní cizí lidé.

monday 12. 9. 2016
We left Prague at 8 am and arrived in Wroclaw at around 12,30 pm. Our plan was to see some interesting places while we were there. We walked around the town center and stopped at the Wspólczesne Wroclaw Museum. You can see parts of some exhibits in few of the pictures. I didn’t even imagine we could run into a gallery like this and I really enjoyed it. What disappointed me on the other hand was the fact that we haven't seen any stylish coffee place or a restaurant. In the evening, we went to grab few beers and drinks and spent the night at Centrum Hostel. It wasn’t the best pick but at least we didn’t share room with anyone else.










úterý 13. 9. 2016
Ráno jsme vyrazili na letiště ve Wroclawi a okolo poledne přiletěli do Nyköpingu, kde se nachází letiště Skavsta. To je skoro 2 hodiny od Stockholmu. Zjistili jsme, že jízdenky na autobus i na vlak odtud stojí v přepočtu asi 700 Kč, což se nikomu z nás moc dávat nechtělo a tak jsme si řekli, že zkusíme stopovat. Nejdřív jsem tomu moc nevěřila a trochu měla i obavy, ale po hodině nám zastavilo konečně auto a odvezlo nás alespoň na okraj Stockholmu, odkud jsme už do centra a našeho hostelu dojeli metrem. Po tom, co jsme se ubytovali a dali něco k jídlu, vyrazili jsme prozkoumat město. A vlastně až dlouho do noci se procházeli kolem vody a stockholmskými uličkami.

tuesday 13. 9. 2016
In the morning we headed out to Wroclaw airport and around noon arrived in Nyköping, at Skvasta airport which is about 2 hours away from Stockholm. When we found out that the bus and train tickets cost around 700 Czech crowns, we decided to hitch-hike rather than spend this much money. I wasn’t sure about this at first and was a bit worried but after an hour someone finally stopped and drove us to the uptown. From there we took the subway all the way to the hostel. After a little downtime and some food we went out to explore the city. We walked by the river and through the Stockholm streets till the late evening.









středa 14. 9. 2016
Na druhý den ve Švédsku jsme si naplánovali navštívit pár galerií. Jako první jsme zamířili do Moderna Museet, kam jsem se těšila. Je tam několik děl, které na které jsem se chtěla podívat, obrazy od Pabla Picassa, pisoár od Duchampa a také jeden objekt od Donalda Judda. Kromě toho tam byla zrovna výstava The Human, která byla úplně skvělá. Cestou ze Skeppsholmen jsme si prošli ostrov Gamla Stan a také část Stockholmu Södermalm. A na večer byla v plánu lahev vodky a posezení u vody.

wednesday 14. 9. 2016
For the second day in Sweden we have scheduled to see few galleries. Our first destination was Moderna Museet and I was very excited about that. There were several pieces I wanted to see – Pablo Picasso's paintings, Duchamp’s urinal and one of Donald Judd’s work. Besides that, they were currently showing an exhibit called The Human which was absolutely great. On our way from Skeppsholmen we walked around Gamla Stan island and another part of Stockholm - Södermalm. The plan for the evening was some Vodka and hanging out by the water.














čtvrtek 15. 9. 2016
Třetí den jsme se byli podívat v dalších menších galeriích, na které jsme náhodou narazili cestou. Podívala jsem se také do pár obchodů, hlavně do Monki, Weekday, Bik Bok a Gina Tricot, které u nás nejsou. Bohužel jsem s sebou měla jen jeden batoh, který už byl tak dost plný, takže jsem bohužel nemohla nakupovat, ale i tak jsem si pořídila aspoň jednu mikinu, peněženku a top a doufala, že je tam při balení na cestu domů nějak dám. Monki prostě nejde odolat a navíc zrovna měli slevu pro ty, kteří dají follow jejich instagramu. Večer jsme se byli podívat na jedné vernisáži v odlehlé části Stockholmu, kde byla galerie v jednom přístavu s názvem Magasin III. Musím říct, že atmosféra tam byla úplně perfektní. Tolik stylových lidí na jednom místě jsem snad nikdy neviděla a měli tam také skvělé víno a jídlo.

thursday 15. 9. 2016
On our third day we went to look at some other small galleries we passed along the way. I also checked some stores, mainly Monki, Weekday, Bik Bok and Gina Tricot, since we don’t have those here. Unfortunately, I couldn’t shop very much because all I had was a backpack, already full of stuff, so the only things I got were a sweatshirt, wallet and a top, hoping that it will all fit in the backpack. Monki is simply hard to resist plus they had a special offer for those who follow their instagram account. At night, we went to look at a vernissage outside of the Stockholm centre, at a harbour gallery Magasin III. I have to admit that this place had the best vibes. I think I have never seen so many stylish people in one place and the wine and food were just amazing.








pátek 16. 9. 2016
Poslední den ve Stockholmu jsme strávili na Södermalm, kde jsme objevili pár second-handů. Jinak jsme spíš seděli po kavárnách a našli jedno zajímavé místo - Skinnarviksberget, což je taková vyhlídka na celý Stockholm, jak můžete vidět na fotkách. Musím říct, že mě to tu úplně uchvátilo a dokázala bych tam sedět celé hodiny. Pak jsme si nakoupili piva, procházeli se po večerním městě a užívali si posledních pár hodin ve Stockholmu. Okolo třetí ráno jsme už totiž vyráželi na letiště.

friday 16. 9. 2016
We spent the last day of Stockholm in Södermalm, where we found few thrift shops. Besides for that, we were hanging out at coffee places and found one interesting place – Skinnarviksberget, a viewpoint from where you can see the whole city of Stockholm, as shown in the pictures. I found it so fascinating that I wouldn’t mind sitting there for hours. After that we went to get some beers and walked around the evening city enjoying the last few hours in Stockholm before heading out to the airport at 3 am.






translation by Ivana Bal

25 comments:

  1. Markéta BártováOctober 12, 2016 at 2:14 AM

    Super článek a nádherné fotky!

    ReplyDelete
  2. Tak to zni naprosto, Stockholm je taky jedno z mych to-do a moc rada bych se tam nekdy podivala! Klobouk dolu, ze si vazne i stopovala, tak to ale muselo byt dobrodruzstvi! Jinak fotky jsou krasny, moc se povedly a vypada to tam prenadherne!!!! ;)
    S laskou
    Sandra ze http://www.shineoffashion.com
    https://www.instagram.com/sandraslusna/

    ReplyDelete
  3. Stockholm bych chtěl někdy taky určitě vidět!

    ReplyDelete
  4. Andrea MokrejšováOctober 12, 2016 at 8:54 AM

    Stockholm musi byt nadherny, take bych se ram rada podivala a tve krasne fotky a povidani me na to jeste vice namotivovalo :)
    Andrea Mokrejšová

    ReplyDelete
  5. Nádherné fotky, Stockholm ma veľmi láka.

    SlavikStories
    Čítanie je sexy

    ReplyDelete
  6. Pavli, sleduju tě už od začátku tvého blogu a ačkoli tě považuju za velmi inteligentní a krásnou holku, blog už mě moc neosloval,protože mi chybá osobní stránka. Tenhle článěk mě ale neskutečně bavil, krásný fotky, zajímavý informace o umění a osobní ty. Takhle jsi mnohem mnohem zajímavější a můžeš inspirovat mnohem víc, než jen ukázkou outfitu. Jen tak dál a měj se krásně. A.

    ReplyDelete
  7. Taky mě po dlouhé době článek bavil - hlavně cestování low-costy, stopy, hostely... je to větší zábava než transport až do luxusního hotelu a mít všechno naservírované :-)

    ReplyDelete
  8. Mně Stockholm láká už dlouho, supr fotky :)

    ReplyDelete
  9. Štokholm je naozaj krásny! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    ReplyDelete
  10. Great photos!


    http://brightdecember.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Muselo tak být krásný :) do Stockholmu bych se taky někdy ráda podívala :)

    eLblog

    ReplyDelete
  12. Kristýna TulachováOctober 13, 2016 at 1:31 PM

    Perfektní článek! :3 byla jsem ve Švédsku, sice ne přímo ve Stockholmu a moc mě neoslovilo... po přečtení mám ale pocit, že tam bych se tam nejradši hned teď jela podívat. :) Krásný fotky a muselo to být strašně super, originální výlet

    ReplyDelete
  13. moc pěkný, ale zapomnělas mě pozvat

    ReplyDelete
  14. Ahoj, koukám, že sis pořídila Fjallraven batoh, nosíš ho/nosila bys ho i v zimě ke kabátu? Přemýšlím o koupi kvůli škole (chtěla bych ten celočerný), ale bojím se, že by to nešlo nosit vyloženě ke kabátům nebo si to spíš nedokážu představit. :/ Styl mám podobný tvému, tak mě zajímá tvůj názor. :) Díky moc!

    ReplyDelete
  15. chargers jerseys
    cheap nike shoes
    michael kors outlet online
    michael kors handbags
    adidas nmd
    nike air huarache
    houston texans jerseys
    cheap nfl jerseys
    gucci outlet
    cleveland browns jerseys

    ReplyDelete
  16. So nice! Do you wanna go again?

    ReplyDelete
  17. longchamp
    chrome hearts online store
    longchamp bags
    roshe run
    michael kors
    pandora jewelry
    air force 1
    nike dunks
    hermes belts
    yeezys

    ReplyDelete
  18. maillot foot pas cher
    maillot pas cher
    maillot psg pas cher
    maillot equipe de france pas cher
    maillot de foot pas cher 2018
    ensemble de foot pas cher
    maillot de foot pas cher
    ensemble de foot pas cher
    maillot de foot pas cher
    maillot foot pas cher
    maillot pas cher
    maillot psg pas cher
    maillot equipe de france pas cher
    maillot de foot pas cher 2018
    maillot equipe de france pas cher
    maillot de foot pas cher 2018
    ensemble de foot pas cher
    maillot de foot pas cher
    maillot foot pas cher
    maillot pas cher
    maillot psg pas cher

    ReplyDelete
  19. maglie calcio a poco prezzo
    maglie calcio poco prezzo
    maglie calcio 2018
    maglie italia
    maglie calcio a poco prezzo
    maglie calcio poco prezzo
    maglie calcio 2018
    maglie italia
    maglie calcio a poco prezzo
    maglie calcio poco prezzo
    maglie calcio 2018
    maglie italia
    maglie calcio a poco prezzo
    maglie calcio poco prezzo
    maglie calcio 2018
    maglie italia
    maglie calcio a poco prezzo 2018
    maglie calcio poco prezzo 2018

    ReplyDelete
  20. cheap jerseys from china
    wholesale jerseys
    cheap nfl jerseys from china
    china jerseys
    cheap authentic nfl jerseys
    cheap jerseys online
    cheap authentic jerseys
    cheap sports jerseys
    cheap wholesale jerseys
    cheap authentic jerseys from china
    discount jerseys
    custom cowboys jersey
    nfl jerseys cheap
    cheap nfl jerseys china
    vintage football shirts
    jersey vip
    new football shirts
    old football shirts
    cheap football shirts
    football shirt
    jersey vip
    new football shirts
    football shirt culture
    vintage football shirts
    football shirt
    jersey vip

    ReplyDelete

  21. http://www.remjeddah.com/شركة-تسليك-مجاري-الكويت/
    http://www.remjeddah.com/فني-صحي-حولي/
    http://www.remjeddah.com/نقل-عفش-الكويت/
    http://www.remjeddah.com/شركة-نقل-عفش-حولي/
    http://www.remjeddah.com/شركة-نقل-عفش-الاحمدي/
    http://www.remjeddah.com/شركة-تنظيف-شقق-الكويت/
    http://www.remjeddah.com/شركة-تنظيف-بالكويت/

    ReplyDelete
  22. That is it's wise that you ideal research before generating. You possibly can build significantly better post therefore. free tour stockholm

    ReplyDelete
  23. Zdravím, moc hezké čtení. Také jsme s partnerem absolvovali cestu do Švédska i Stockholmu. My tam byli letecky. Letěli jsme z Prahy. Jelikož nás neměl kdo dovézt na letiště. Museli jsme parkovat tady , musím říct s parkováním zdarma spokojeni. Švédsku se nám velmi líbilo, zajímavá země. Přeji pohodový den.

    ReplyDelete
  24. Ahoj, letos jsem navštívila sever. Byla jsem letecky Norsko, Švédsko a Finsko. Jelikož byl kdo mě dovezl na letiště. Musela jsem si sehnat vhodné parkoviště poblíž letiště . To jsem sehnala tady , auto bylo tam po celou dobu,co jsem pobývala v zahraničí. Čauky

    ReplyDelete
  25. Ve Stockholmu muselo být nádherně a jsem ráda za takový článek o ně úplně ne typickém místě k odpočinku a relaxaci. Když nad tím přemýšlím, asi určitě by mě jen tak nenapadlo zajet si na dovolenou zrovna sem, a to i přesto, že věřím, že některé věci jako třeba toto by bylo mnohem jednoduššího zajistit při této cestě. Každopádně přeji další povedené dovolené na neobvyklá místa :)

    ReplyDelete